KOTISIVU KANSIKUVA (1)
Millainen on vasemmistoyrittäjä?
Minulta on usein kysytty, miten vasemmistolaisuus ja yrittäjyys sopivat yhteen. Oikein hyvin ne sopivat.

Yrittäjyys yhdistetään usein oikeistolaisuuteen, porvaristoon. Mutta etenkin monet pienyrittäjät ajattelevat hyvin vasemmistolaisesti. Ja onhan vasemmistoliitto laatinut oman pienyrittäjäohjelman.


Mielestäni vasemmistolaiseen yrittäjyyteen kuuluu seuraavia asioita:Yksinyrittäjyys. Moni vasemmistolaisesti ajatteleva on yksinyrittäjä, freelancer, toiminimiyrittäjä. Heidän intressinsä ovat tyystin erilaiset kuin suuryritysten. Usein pienyrittäjät ovat pääomavaltaisten suuryritysten armoilla. Esimerkkinä vaikkapa pienet putiikit kauppakeskuksissa. Siellä kansainväliset pääomasijoittajat vaativat pientä yrittäjää pitämään kauppansa auki joka päivä. Se vaatii yrittäjiltä valtavaa venymistä. Suuryritykset tuijottavat tulosta, pienyrittäjä yrittää saada perheele ruokaa pöytään.    


Solidaarisuus työntekijöitä kohtaan. Jos yrityksellä on työntekijöitä, heitä tulee kohdella reilusti. Heitä tulee kuunnella yrityksen päätöksenteossa, mielellään ottaa mukaan johtoryhmään. Kenties tarjota mahdollisuutta osakkuuteen. Työntekijät ovat yrityksen tärkein voimavara, ja heitä tulee kohdella sen mukaisesti. 


Vastuullisia ilmastotekoja. Vasemmistoyrittäjä ymmärtää, että  kaikkien tulee olla yhdessä rintamassa torjumassa ilmastonmuutosta. Yrittäjien ja yritysten tulee tehdä ilmastotekoja siinä missä yksilöidenkin. Ja niin moni tekeekin!   


Ei aggressiivista verosuunnittelua. Vasemmistolainen yrittäjä tietää, että toimiva hyvinvointivaltio on myös yrittäjän etu. Ja hyvinvointivaltiota pidetään yllä verovaroin. Veroilla koulutetaan yritykselle työntekijöitä ja pidetään yllä yritysten vaatimaa infraa. Vasemmistolainen yrittäjä ajattelee tietysti yrityksen tulosta ja voittoa, mutta ymmärtää yhtä lailla yhteisön edun.